onsdag 28 augusti 2013

DIY: Sy nya stolsdynor

DIY: Nya stolsdynor

Våra stolsdynor började se vissna ut och behövde få lite schysstare stil. Då är det enkelt att sy nya överdrag på dem och vipps har du nya dynor. Dessa en gång fina dynor kom från Ikea, men de hade fått ett gäng fläckar och börjat bli noppriga fast de var inte riktigt redo för soppåsen tycker jag så...


1. Klipp loss kantbanden och de band som du knyter fast dynan i stolen med, se foto nedan.Kontrollera att dynan passar stolen. 2. Rita av dynan du har kvar på ett stort papper eller vik den på mitten och rita av halva.


3. Använd pappret som mönster. Klipp ut pappret och lägg det ovanpå ett tyg du gillar. Nåla fast mönstret i tyget och klipp 1 cm från kanten så du får en sömsmån också som du kan sy i utan att dynan blir för liten.

(Har du ritat av halva så se till att ha dubbelt lager tyg och lägg ena kanten av pappersmönstret mot den vikta sidan på tyget så du får en dubbel tygbit när du är klar.)

4. Klipp ut två bitar tyg till varje dyna. En framsida och en baksida.

5. Lägg två tygbitar räta mot räta (den sida du vill ha utåt när du är klar kallas räta sidan, den som ska vara inåt är den aviga) och nåla ihop dem.6. Sy ihop bitarna med först zick zack och sedan raksöm. Sy tre av sidorna lämna en sida öppen den som ska vara mot ryggen av stolen.7. Vänd tyget så rätt sida är utåt så det blir som en påse, och stoppa in din gamla dyna i "påsen". Vik in sömsmånen i den öppna sidan och stoppa in banden som du knöt fast den gamla dynan med mellan tyget längst ut i hörnen eller där du tycker det blir bäst att knyta fast dynan.

Jag sydde nya band genom att vika remsor av ett tyg och sy ihop dem. Sedan klippte jag remsorna i lika stora bitar som banden jag klippt av tidigare. Då visste jag att jag skulle ha tillräckligt långa för att kunna knyta fast dynan.

8. Sy ihop den sista sidan på dynan med raksöm och var extra noga med att sy kanske en eller två gånger extra över den delen där knytbanden sitter så slipper du att banden lossnar.

Jag sydde faktiskt fast banden efter jag sytt ihop sista sidan, det för att jag ville ha dem lite på snedden utanför kanten så det gick inte att sy ihop dem direkt. Testa och se vad du tycker blir bra och gör så.


9. Lägg dina nya dynor på stolarna och njut av dina tjusiga dynor :)

Skruvar ni er på stolen?
Vi har en tendens att sitta och skruva oss på stolen i min familj så jag sydde fast banden extra många gånger för att slippa sy dit dem igen och igen och igen när någon halkat av stolen och dragit med sig dynan men inte banden som snällt satt kvar i stolen men inte i dynan...

Det blir mer harmoniska middagar då.

0 kommentarer:

 
Google+