Ekologiskt


Bor vackert  -  vill behålla det så
Eftersom jag bor i Sveriges vackraste fjällby så kan jag inte undgå att vilja bevara den rika naturen och den friska luften vi har här och då blir mina dagliga val på påtagliga och verkliga.


Köp mindre - använd längre - var inte dumsnål
Det är mina tre korta råd för ett mer miljövänligt liv.
Äta egen mat
Vi har möjligheten att fiska, jaga, plocka bär, odla osv och det känns helt rätt att göra de iom att vi bättre vet vad vi äter . Vi vet vad djuren får att äta när vi ger dem våra matrester eller det foder vi väljer och vi kan se till att djuren mår bra innan vi äter upp dem.  Detta känns allt viktigare för vare matlarm som kommer om fusk eller otäcka behandling av djur eller natur.

Min sambo är kock så jag har det enkelt att få god mat om han nu inte är ute och arbetar så då är det jag som får sno ihop något.

Vi har allergier i familjen också vilket gör oss mer uppmärksamma på vad det är vi stoppar i oss.
 
Kemikaliesamhället
Vi omger oss av kemikalier i vardagen, vissa blandningar har alltid funnits och kommer att finnas medan andra har vi hittat på själva och vi vet ännu inte vad de kan leda till i framtiden. När min mormor var ung sprayade de med DDT på flugor vilket var effektivt att ta död på flugorna men nu två generationer senare vet vi vilka nackdelar detta effektiva medel har och det är förbjudet.

Många kemikalier behöver vi men många av dem är onödiga. Om vi kan begränsa vår användning så kan vi bättre hålla reda på var de tar vägen och vad som kan hända.


Här i bloggen berättar jag om hur jag gör för att begränsa mitt spridande av kemikalier. Jag är inte bäst på det och gör inte alltid rätt men försöker att kapa mitt beroende av onödiga kemikalier vilket jag tror är nyttigt för mig, mina barn, vår hud, vår kropp, vårt humör, ibland plånboken och inte sist naturen slipper ta vara på min blandade skit.

 

Påverkan i vardagen
Jag gillar att återbruka saker och slänger sällan saker. Det är klart att även jag måste rensa förråden vilket är viktigt men ofta behöver jag inte ersätta det med att köpa nytt att samla på.

Handla gärna på loppis, av grannen eller blocket, tradera osv så produceras det inte nya grejer utan de som redan finns hamnar i ett kretslopp. Det sliter mindre på våra resurser.

Rör på kroppen och låt bilen stå still så ofta du kan, enkelt att säga men svårare i verkligheten men jag försöker verkligen gör det.


Ekotänk i mitt företagande
Jag sparar packmaterial oftast och återanvänder det då jag skickar saker, jag syr om kläder och syr mitt hantverk ofta av återbrukade textilier och kuddstoppning - alltid väl tvättat och rent - vilket ger samma goda slutresultat som om jag hade använt bara nya saker.

Måste jag handla nytt prioriterar jag ekologiska material och rättvisemärkta varor. Går inte det handlar jag så lokalt det går för att minska transporterna. Jag vill gärna handla lokalt hela tiden men där jag bor ute i glesbygd kan det gå trögt... men försöka går ju.

Skickar helst med så miljövänlig frakt som det går och oftast blir det posten.

 Jag tar gärna emot tips om hur det går att tänka smartare kring detta för jag är inte fullärd :)


Blandade favvoinlägg i ämnet:


0 kommentarer:

 
Google+