lördag 4 oktober 2014

Jom Kippur + Eid al-Adha + kanelbullens dag


Idag är det mer än kanelbullens dag. Muslimerna har offerhelg nu och judarna har sin försoningsdag.Det är rätt så vitt skilda högtider och för att förstå dem lite bättre kollade jag upp dem:

Eid al-Adha

Vad är det? Jo enligt Wikipedia är det:

"Eid al-adha (arabiska: عيد الأضحى), är en islamisk högtidsfest firad av muslimer och druser världen över som ett minne av Ibrahims (Abrahams) villighet att offra sin son enligt Guds order (se Koranen och Gamla Testamentet)."

Vidare står det att alla klär sig i sina finaste kläder och man offrar ett av sina bästa djur och skänker bort en stor del av köttet till fattiga så alla kan vara med och fira.

Jom Kippur

Åter igen vad är detta? Jo vi vänder oss till Wikipedia som informerar om att:

"Jom kippur eller Jom hakippurim (hebr. יוֹם הַכִּפּוּרִים [jōm hakkippūrīm]), med engelskbaserad stavning Yom Kippur och Yom hakippurim; Försoningsdagen: en helg inom judendomen, som infaller tio dagar efter den judiska nyårsdagen. Det är den viktigaste och allvarligaste högtiden för troende judar."

Här gäller fasta och att under djupt allvar tänka tillbaka på det år som gått och vad man kan ha gjort för fel och misstag. Samtidigt lovar man Gud att försöka bli en bättre människa och att försöka leva som Gud har tänkt att människan bör leva.


Kanelbullens dag

Vad firar vi av oss svenskar då som varken är judar eller muslimer? Jo vi tar tag i ett kärt bakverk och hyllar det istället. Wikipedia informerar mig åter igen hur det kommer sig att just denna dag blev vald till ett så ärofyllt uppdrag:

"Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt.Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är att uppmärksamma bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.

Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en "tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag".

Ålrajt - för att öka BMP och främja tillväxten så tar vi och handlar massor av jäst, mjöl, socker och nej inte margarin jag köper smör, och bakar kanelbullar idag :)

 KANELBULLE RECEPT

Jag brukar använda det recept som står på mjölpaketet och i detta fall är det från Kungsörnen, som ägs av Lantmännen, receptet kommer, fast det går nog lika bra med viket annat mjöl som helst som är KRAV-märkt...när du ska baka efter detta recept. I alla fall brukar det funka för mig. Jämförde ett recpet med det från den klassiska Rutiga kokboken och det var exakt likt så det är nog inte så värst många varianter vi brukar använda oss av när det kommer till kanelbullar.

 Ingredienser

ca 40 bullar eller 4 längder
 • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
 • 5 dl mjölk
 • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
 • 1 dl strösocker eller vit baksirap
 • ½ tsk salt
 • eventuellt 2 tsk stött kardemumma
 • 800 g (ca 1,4 l )vetemjöl
Kanelfyllning:
 • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
 • 1 dl strösocker
 • 2 msk kanel

Bra redskap är A & O - gärna utan plast...

 

 HUR GÖRA?

 • 1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

 • 2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
 • 3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen. (eller väg det på en våg hälsningar Camilla)

 • 4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
 • 5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter. (jag låter den ofta jäsa längre )

 • 6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

 • 7. Här har jag ändrat från originalreceptet: Smält smöret och pensla på det på degen. Blanda kanel och socker i en skål och strössla över. Vik över degen så den blir dubbel. Skär tunna remsor som du tvinnar och "knyter" ihop till en boll och lägg på plåten eller i pappersformar. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter 
 • 8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Jag älskar kanelbullesnirklar mer än rullade rullar som man skär. MEN det är givet en smaksak!

Ha det så bra !1 kommentarer:

Unknown sa...

Jag och en vän har precis startat vårt första riktiga företag - Halldens fest och eventplanering!

Och självklart behöver vi nå ut till så många som möjligt. Så jag tänkte fråga dig om du skulle kunna hjälpa oss och blogga om vårt företag så vi kommer igång med detta.

Lite om oss-

Vi är 2 otroligt drivna tjejer.
Matilda som är 28 år bor i Varberg tillsammans med sin dotter och sin blivande man och vovve hjoker.
Amanda som är 19 år och bor i borås tillsammans med sambo , vovve och de nyblivna familjemedlemmarna som är 2 undulater.
Vi har länge drömt om att förverkliga detta företaget och nu har vi lyft på arslet och sätter igång med detta.

om företaget -

Precis som det låter anordnar vi alla sorters fester och event.

Bröllop
Dop
Möhippor
Svensexor
Födelsedagskalas vuxna/barn
allt du kan tänka dig.
You name it, we fix it.

Att vi bor i Varberg och Borås hindrar oss inte från att åka runt i hela sverige och anordna eventen.
Alla drömmer väl någon gång om att anordna världens fest, dröm bröllopet eller världens bästa barn kalas. Men alla har ju inte riktigt tiden till de - låt då oss vara eran tid.

Hoppas verkligen du kan hjälpa oss med detta. Hade vart guld värt. Hjälp två drivna och kreativa tjejer nå ut till världen och fixa de bästa eventen.

Tack på förhand

Mvh Matilda & Amanda
Halldens fest & eventplanering

Mail-

Amandascherbetzfestfixare@gmail.com

Matildahalldenfestfixare@gmail.com

 
Google+