Smaskens. Äntligen är det dags att fylla gottebordet. Det ska givet finnas frukt och nötter men en och annan sötsak kan väl få hänga med i år!?
Min godislista:
Chokladtryffel med lingon
Marsipanfigurer
Mozartkulor
Japp - då kör vi :)
Chokladtryfflar med lingonsmak
Ingredienser
1/2
dl tinade frysta lingon
250
g mörk choklad
2
msk Smör
1
msk crème
fraiche
1
dl siktat florsocker
till
garnering:
1
dl kakao
2
tsk malen kanel
GÖR SÅHÄR:
Mosa
lingonen med en gaffel. Bryt chokladen i bitar.
Lägg choklad och smör i en skål och smält över en liten kastrull med kokande vatten. Blanda i crème fraiche, lingon och florsocker. Rör ihop allt väl och ställ in i kylen ca 30 minuter eller tills smeten tjocknat lite.
Klicka smeten till små runda bollar. Blanda kakao och kanel och sikta över chokladtryfflarna. Förvara tryffeln svalt.
Lägg choklad och smör i en skål och smält över en liten kastrull med kokande vatten. Blanda i crème fraiche, lingon och florsocker. Rör ihop allt väl och ställ in i kylen ca 30 minuter eller tills smeten tjocknat lite.
Klicka smeten till små runda bollar. Blanda kakao och kanel och sikta över chokladtryfflarna. Förvara tryffeln svalt.
Marsipan, Portioner:750 g
Ingredienser
25g
smör eller margarin
1dl
vatten
1dl
vetemjöl
500g
mandelmassa
4dl
florsocker
ev
några droppar bittermandelshushållsarom
röd,
grön och gul hushållsfärg
strössel
blockchoklad
GÖR SÅHÄR:
Koka
upp matfett och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa
tills smeten släpper kastrullens kanter. Låt smeten kallna.
Riv
mandelmassan på rivjärn eller matberedarens rivskiva. Blanda den
kalla smeten med mandelmassa och florsocker till en smidig marsipan.
Smaksätt
eventuellt med några droppar bittermandelarom. Färga marsipanen
röd, grön och gul eller låt den vara ofärgad.
Forma
marsipanen till figurer, som eventuellt doppas i smält blockchoklad,
strössel etc.
Mozartkulor, 25 st
Ingredienser:
250
g nougat
400
g mandelmassa
2
msk konjak eller konc JO äpple
300
g mörk choklad
GÖR SÅHÄR:
Skär
nougaten i 25 lika stora bitar och rulla dem sedan till kulor. Riv
mandelmassan och blanda med konjak eller juice. Dela massan i 25
bitar och platta ut dem till runda tunna plattor. Lägg nougatkulor
på plattorna och rulla dem till jämna bollar. Mjöla ev händerna
lite. Smält chokladen i mikro aller över vattenbad och doppa
bollarna i chokladen. Lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt stelna
i rumstemperatur. Lägg dem ev i småbrödsformar
NYTTIGARE GODIS
och som extra tips så har bloggen Husmor anna nyttigare godis du kan göra !
NYTTIGARE GODIS
och som extra tips så har bloggen Husmor anna nyttigare godis du kan göra !
-----------------------------------------------------------------------------
Varje
dag i december är det ett pyssel, tips eller inspiration om den
mysiga julen och decembers högtidligheter. Kom med och hälsa på
här hos Floweret och få en dos vinter och mys.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar