torsdag 25 december 2014

25:e: Ljus och hälsa, ljus och miljö

I juletider gillar vi att tända levande ljus och då ökar bränderna rejält eftersom vi inte är vana vid att hålla koll på levande lågor så speciellt mycket längre. En annan aspekt om ljusens påverkan har seglat upp sedan norska folkhälsoinstitutet har jämställt att blåsa ut ett värmeljus med passiv rökning.

Vad är det som händer med oss och vår miljö då vi använder ljus?
Hur ska vi göra då vi vill ha ljus och ha hälsosamt hemma och för miljön?




Cancerframkallande och brandfarliga värmeljus
Värmeljus vi köper i affärerna är oftast gjorda av paraffin som är en rest från oljeindustrin och är billig. Vid uppvärmning avger paraffin cancerframkallande ämnen som toluen och bensen därför att värmen från lågan inte är varm nog för att förbränna dessa molekyler så sticker de ut i luften istället.
Det är med andra ord viktigt att ha bra ventilation där man använder paraffinljus. Om inte detta skulle räcka så ger paraffinvärmeljusen även koldioxid som påverkar klimatet när de bränns. Värmeljus av aluminium innehållande en ljusmassa av paraffin bidrar enbart i Sverige till ett koldioxidutsläpp motsvarande 30 000 normalstora bensinbilar.

Ännu en risk finns: paraffinljus kan bli överhettade och börja brinna. Det betyder att värmekoppen kan bilda en låga uppåt 1 meter om hela koppen får fart. Elden skall helst kvävas för häller du på vatten så sprids oljan och branden kan bli värre.


Välj stearinljus
Ett sätt att slippa allt detta är att välja värmeljus av stearin. Stearinljusen är svårare att hitta, dyrare men du slipper risken för överhettning och de cancerframkallande ämnen som paraffinljusen ger.

Dock kan stearin tillverkas av palmolja som är ett problem för miljön och de områden där det pågår palmoljeutvinning. Om stearinet tillverkat av palmolja ska du leta efteren "RSPO" (Roundtable on Sustainable Palm Oil)-stämpel eller en miljömärkning för då är det bästa möjliga palmolja som använts.


Sot och partiklar från alla ljus
Sot och partiklar av levande ljus får du dock oberoende av om det är paraffin eller stearin. I en artikel i DN står det följande:

På tio minuter ger ett tänt stearinljus 300 000 minimala sotpartiklar per kubikcentimeter i ett rum, enligt ett test av miljöingenjör Kåre Press-Kristensen. Det är sex gånger mer än vid Danmarks mest trafikerade väg.

– Det beror på att föroreningarna stannar inne i rummet, om det inte finns skorsten, säger han till Danmarks radio.

Men stearinljusens partiklar är lätta i jämförelse med motorgaspartiklar. Vad som är mest hälsovådligt är oklart. Att studera effekterna av stearinljusens utsläpp anses vara svårt eftersom det saknas jämförelsegrupper som aldrig exponeras för levande ljus.

– Vi vet att motorgasexponering är skadlig, det ger lungcancer och sannolikt hjärtinfarkt. Och precis som med motorgaser bildas stearinljusens föroreningar genom förbränning. Det skulle alltså kunna var farligt, men hälsoeffekterna är okända, säger Per Gustavsson, verksamhetschef för Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.

Enligt Kåre Press-Kristensen bör man fråga sig om tre gånger fler ljus verkligen är tre gånger mysigare:
– Färre ljus ger ju mindre förorening.”



HUR SKA JAG GÖRA?
Ett sätt att bara köpa stearinljus och att tända dem då och då och så långt det är möjligt blåsa ut dem under köksfläkten eller vädra ordentligt efteråt.



Källor till information i texten:
http://refillsystem.se/miljo/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=6043210
http://www.dn.se/nyheter/sverige/stearinljus-rejal-luftfororenare/

0 kommentarer:

 
Google+