Idag blir det tillverkning av : RISVÄRMEKUDDE
Det är samma sak som vetevärmare men med ris istället, vi får ta vad vi har här i glesbygden. Jag ska ta och beställa ekologiskt vete eller körsbärskärnor (för de kan man tvätta tydligen) nästa gång men nu hade vi akut behov av några riskkuddar för vår växt- och träningsvärk så då gick det bara av farten att de blev fler än till familjen...Bra till:
- värma sig i en kall säng
- mjuka upp stela muskler
- skön i knät i soffan efter en kylig promenad
- lindrar växtvärk
- kyl i kylen och svalkande på en svullnad
- kall och skön på en varm panna
...men nu undrar du HUR GÖR JAG DEN DÅ!?!
1.
Så först ska du göra en påse för riset. Sy den så stor som du vill ha den, tänk handled, knä, huvud eller vad det nu är som kan göra ont i din kropp eller i en kropp nära dig. Vi har gjort kuddar på c:a 20 x 10 cm och de funkar till rätt många kroppsdelar. Ta en bit bomullstyg tex ett lakan som blivit trasigt och sy din innerkudde av den.
Sy gärna två kanaler i påsen du har riset i så rasar inte allt ris ner i ena hörnet utan du kan kontrollera det lite bättre med två avdelningar.
Så klipp ut en bit som är c:a 40 x 10 cm och vik den dubbel så du får 20 x10 cm påse. Nåla kanterna och dra ett streck med blyerts mitt på 20 cm delen så du får ett streck längs den långa delen som du kan sy efter och få två kanaler.
Sy ihop långsidorna och i mitten av dem.
2.
Ta en bit papper och snurra den till en strut och stoppa ner den i ena kanalen i din innerkuddepåse.
Häll i ris nästan ända upp i den ena kanalen, lämna 1/5 kvar ofylld så du kan sy ihop påsen.
Häll ris i den andra kanalen som ovan och vik ner kanten och nåla.
Sy ihop kortsidan av din innerriskudde försiktigt så att inte allt ris ramlar ur.
3.
Nu ska du göra ytterfodralet till din risvärmekudde. Allra enklast är att utgå från hur ett örngott ser ut, de har som en överlappande flik inne i örngottet som skyddar kudden att ramla ut. Det hade jag tänkt att vi ska ha till värmekudden också, ett kuddfodral a la örngott som du kan ta av och tvätta när någon råkat drälla på risvärmekudden.
Så då lägger du till 1 cm sömsmån runt hela kudden, dvs du lägger till 1 cm till varje kant mot vad du hade på innerkudden och en extra flärp till att vika dubbel inne i kudden så långt som du vill ha den. Så nu klipper du en tygbit på 42 x 18 cm, eller 42 x 25 cm om du vill ha längre innerflärp så att kudden inte åker ur fodralet.
Såhär ska du sedan vika ditt yttertyg för att få det rätt. Den randiga sidan visar tygsidan som kommer att vara utåt på din riskudde:
Japp - du syr alltså längs långsidorna efter du vikt som bilden ovan. Om du vill kan du vika kortsidans kanter och sy en söm på dem INNAN du syr ihop långsidorna - så blir det en fin kant både på den som syns utåt och den som är inne i kudden. Kudden håller bättre då klarar mer slit och släng.
4.
Stoppa in innerkudden i ytterfodralet och använd din risvärmekudde!OBS OBS Vattenglas i mikrovågsugnen då du värmer kudden
Bra med vatten i micron för vatten binder värme och gör att kudden håller värmen längre. I några påsar har jag haft lavendel också men då är det extra viktigt att ha ett glas vatten med i mikrovågsugnen när du värmer den för lavendeln kan lätt börja brinna. Lita på mig jag vet av erfarenhet...
Du kan pynta och göra kudden snygg men tänk på att det du pyntar med ska tåla värme...
2 kommentarer:
Hej!
Undrar om du vet vart man kan köpa ekologiska körsbärskärnor?
Hälsningar Lisen
Hej, förlåt för sent svar... Det finns i hälsokostbutiker har jag sett. På nätet finns det bla hos:
http://www.nyttadesign.se/fyllning-och-fodral/korsbarskarnor-och-druvkarnor/extra-korsbarskarnor/
Googla så hittar du säkert några fler :)
Skicka en kommentar