tisdag 30 september 2014

En vanlig höstdag i Marsfjäll Saxnäs

 

Hemmablind

Det är det lätt att bli. Då kan det behövas att lyfta blicken från fötterna och se sig omkring och upptäcka allt det magiska runt en. Bor du som jag på världens vackraste plats är det inte svårt att få ny energi till vardagen genom att blicka ut över nejderna.

Gör du inte det kanske du behöver åka hit ett tag. Även ett kort besök kan fylla på rejält med fjälluft och sinnesro.





Äventyr i vardagen

Vardagsäventyr är enkelt att uppnå här. Det här är en vy bara några minuter bort med bil från Saxnäs mot Grytsjö och Marsliden. Vi skulle bara ut och testa GPS:en för hunden för att se om den funkade ok och om hunden vågade sig iväg på lite längre turer på tre man hand ute i skogen.

Då bara finns den här vyn där. Mitt vardagen. Mitt i bara. Det är lyx. Vardagslyx och vardagsäventyr.






söndag 28 september 2014

Estonia


Jag minns när Olof Palme sköts, det var 28 år sedan och jag väntade på svensktoppen men inget hördes utom sorgmusik på radion. Jag blev skitarg. Det var på den tiden tv och radio sände på vissa tider och inte därimellan och spotify och youtube existerade inte utan det var Svensktoppen, trackslistan och kassettband från MrMusic som gav musik till en liten skoltjej.

Däremot Estonias förlisning är desto mer smärtsamt för det var 20 år sedan och jag gick på Malgomajskolan, andra året.

Humanistklassen som gick tredje året var med på Estonia, alla utom en. På resan följde också en lärare jag inte hade men som flera av mina vänner hade i engelska och rektorn var med. Vi satt i en lägenhet på trissen och kollade på vår pyttelilla tv innan skolan och då sa de på nyheterna natt en färja från Estland gått under.

Åh vad bra att de åkte igår sa vi till varandra, för visst var det igår de åkte för de skulle väl vara hemma idag va?!

Väl på skolan insåg vi att så var inte fallet. De hade åkt med Estonia. Chock.

Jag är inte en nära anhörig men väl är det obeskrivligt att bli påmind. Mitt dumma pucko såg på animeringen av förlisningen på Aftonbladet webbplats idag. Jag kommer ihåg att vi "visste" att de hade hytter under bildäck och det gör mig så hjärtskärande sorgsen att se hur färjan tog in vatten först där och veta de hade inte en chans. De hade inte en chans. Kanske är det fel information men det var det vi hade för oss. Förbannade jävla bogvisir.

En sak som slog mig i efterhand var att jag fick ett så ljust minne att ha kvar. En av tjejerna som åkte med hade jag bott med på elevhemmet och snackade med lite då och då. Dagen innan de åkte så satt jag med henne och hade en lång pratstund och det var så kul så glatt och jag minns att jag tänkte Varför hänger jag inte mer med henne för?

Veckan efter Estonia var det planerat att jag och ett gäng från min årskull skulle åka färja över till Finland och vara med om ett liknande samarbete som de som åkt till Estland hade gjort. Vi vägrade åka och resan senarelades. Då vi väl åkte kommer jag ihåg att vi gick ut på däck och kollade livbåtar och var flytvästarna var och att jag ville stanna på det däck där båtarna fanns. Allt sedan andra ring i gymnasiet ryser jag då jag åker över en bro och kommer nog aldrig boka en kryssning.

Jag är så obeskrivligt tacksam att jag inte var med på den resan med estonia utan hade min plats på höstens andra utbyte. Lika tacksam som jag är för att jag lever lika ledsen är jag för de som inte som jag fick chansen att gå ut gymnasiet och skapa sig ett vuxenliv.

Sorgen finns kvar. Lika stark som när de skulle åka utför rutschkanan på studenten och den enda eleven i humanistklassen åkte med de som gick ut samhäll. Lika tyst och tungt det var ett tag då innan skratt och rop tar över och livet vinner och studenten firas så finns där en tagg kvar.

Lite av terapi att skriva detta men även för att påminna om att livet är skört och dyrbart.

Kram till er.
och ta väl hand om varje sekund vi har kvar.
både för de som inga sekunder har kvar och för din egen skull.

RÖR PÅ DIG! - del 2 i Lev längre Japan style


Hur ska jag som är lat fixa detta råd?

Tidigare här i bloggen skrev jag om hur de gör och lever sina liv på japanska landsbygden och om vilken enormt hög ålder de då får. Idag tänkte jag kolla på en av deras råd lite mera nämligen RÖR PÅ DIG!

Kan det verkligen ligga något i det? (eh)
och
Hur i hela friden ska jag fixa det?  (hm)

Det är ju ett ganska enkelt och rättframt råd:
--------------------------------------------------------------------------------------
2.  Rör på dig.  

Öborna går mycket till fots och arbetar ofta med odling upp i hög ålder.

--------------------------------------------------------------------------------------- 


Vardagsträning

Känner du att du har varken tid eller råd med träningskort?
Frågan är väl snarare om du verkligen har råd och tid att låta bli.

MEN du behöver inte ha ett träningskort eller en PT, om nu inte det är det enda som får dig att röra på dig, för du kan faktiskt få motion i din egen vardag.

Om vi ser på de äldsta japanerna på en ensliga ön tror du de har sprungit till CORE, Body pump, spinning, Korpens gympa eller vad de på ditt jobb eller vänskapskrets skryter med?

NEJ de har promenerat hela sitt liv till åkern och jobbat med kroppen hela dagen och sedan promenerat hem och inte satt sig ner och bloggat eller facebookat utan de har rört på sig HELA TIDEN.

 Vardagsmotion. Ett rörligt liv.


Cykla en sväng efter middagen och plocka sten. Passar alla åldrar :)

Ta en dag först!

Ta en dag och utöka dig vardagsmotion.  Det vill säga:

  • Låt bilen stå och ta cykeln - om du inte har miltals till jobbet. 
  • Promenera till affären med en ryggsäck och packa i den och gå skönt hem utan svängande kassar kring benen som ger dig blåmärken.
  • Hiss? Nej ta trapporna.
  • Prata i telefon? Stå upp istället för att sitta ner.
  • Skriva i datorn? Testa att stå upp, höj upp tangentbordet och få en bra arbetsställning.
  • Lunchpaus - övertala en kollega att gå ut i 10 min och gå i rask takt och diskutera istället för att hänga vid kaffekoppen inomhus.
  • Jaga barnen runt huset medan potatisen kokar.
  • Ta en runda med hunden lite snabbare takt än du brukar.
  • Be barnen eller en kompis hänga med på en kvällstur med cykel, spark, skidor eller apostlahästarna innan kvällsnyheterna.
Ta varje möjlighet till rörelse eller ända ofta från sittande till stående, till gående osv

Kolla på kvällen - har du fått mindre gjort?
Mår du bättre?
Är det möjligt att få in lite mer rörelse i ditt schema utan att avsätta speciell tid till det?

Okej - du vill göra mer men har inte mer tid - då ska du kolla in nästa tips jag hittat





7 vardagsmotionstips

Hittade flera fina vardagsträningstips som du kan läsa mer om HÄR och som jag citerar rakt av nedan:

Citat:
Dammsugning - cirka 250-300 kcal per timme
Zarah´s tips: Ta i ordentligt så tränar du arm, bröst och skuldra.


Städa balkongen, räfsa löv i trädgården eller skotta snö - cirka 300-400 kcal per timme
Zarah´s tips: Tänk på att sitta ordentligt eller sträcka på ryggen, så du inte skadar dig. Ta i när du räfsar, skottar, krattar eller lufter, så tränar du armar, bröst och rygg.

Fönstervätt 5-6 fönster - 350-360 kcal per timme
Zarah´s tips: Den övning där du står med armarna över ditt huvud, är svår att träna på andra sätt. ta vara på möjligheten när du tvättar fönster, torkar ur skåpen eller torkar i taket.


Skura golvet - cirka 400 kcal per timme
Zarah´s tips: Sitt ordentligt på en litet sittunderlag eller liknande så att du inte skadar dina knän. Tänk på att inte kuta ryggen för att minska påfrestningar på rygg och svank.


Handla mat 60 minuters shoppingrunda - cirka 300 kcal
Zarah´s tips: Bär kassarna från kassan till bilen istället för att köra vagnen hela vägen. Välj gärna att använda kundkorgar om du handlar lite varor.


Återvinn flaskor ( promenad till återvinningsstationen med tunga kassar ...) - cirka 300 kcal per timme
Zarah´s tips: Tänk på hur du bär kassarna och bär inte för tungt i dem. Du kan lägga dem i en kartong istället om det underlättar.


Cykla i motvind till affären och lämna batterier i batteriholken - cirka 550 kcal
Motvind kan lätt locka till en låg växel på cykeln. Tänk på att när det känns, så motionerar du faktiskt samtidigt som du tar dig fram.


Tänk på:
Alla uträkningar utgår från att du tar i ordenligt. Se det som vardagsmotion och passa på att slå två flugor i en smäll!!! Glöm inte heller att du behöver tänka på hur du bär, lyfter, står och går även under vardagsträning och hushållsarbete. Hårdare kroppsarbete bör alltid kompletteras med streching av dina muskler.


Slut på citat.


Ett lopp som morot

Behöver du en sporre en morot för att kunna förmå dig att göra något utöver att se på tv om kvällarna eller innan frukost?

Då kan det vara idé att anmäla dig till ett lopp av något slag långt fram i tiden ihop med en vän och ha ett mål att träna till. Du kan ju inte heller svika din vän genom att ge upp. Två sporrar i en.

En svensk klassiker är väl det stora klassika (!) greppet att få en soffpotatis ur sin lugna ohälsosamma lunk. Du behöver inte ta i så mycket ett lopp på hemmaplan kan räcka. Springa eller åka skidor eller simma eller vad det nu är som lokala idrottsföreningarna lockar till kan ju funka.

Är du äventyrslysten så rekommenderar jag loppet Lule gäjno här i Saxnäs som trots att det är kort 5 km så är det en utmaning iom terrängen i fjällmiljö. Spännande och utmanande :)


-------------------
Såååå - en lat rackare som jag borde kunna ta mig i kragen och få lite mer vardagsmotion och det inte bara för att få lyckan att leva längre utan också med bättre kvalitet!

Till sist: Lycka till alla som är med i Lindingö tjejlopp och  lilla lidingöloppet idag...

lördag 27 september 2014

Klimpfjälls IIF 40 år firande idag

Hipp hurra vi har en 40 åring till i Kultsjödalen nämligen Klimpfjälls idrotts och intresseförening har blivit nästan medelålders.


Så idag kan du mellan 11- 15 få kaffe och tårta, gå på loppis, tipspromenad och diverse utmaningar för knopp och kropp.

Är du segare än så kan du dansa till Ebenholt slappers på hotell Klimpfjäll 21-01 också.

Så seru du får bege dig västerut till Klimpfjäll helt enkelt.


torsdag 25 september 2014

en liten bit vardag



tisdag 23 september 2014

Tre kuddar av en filt - DIY





Att bli less på en sak är världsligt men vad som är kul är när den saken går att omvandla till något nytt och användbart. En filt som ingen längre valde blev tre omhuldade kuddar istället.

Själva tekniken att göra kudden är den samma som vid mina andra kuddprojekt dvs örngottsmodellen.

Så tag en filt som räcker till att vikas dubbelt över kuddvaret och en liten extra bit som blir omlottbiten inne i kudden. ELLER ta en mindre innerkudde/kuddvar :) så räcker den längre...




Här var det en filt som räckte till tre överdrag.


1.

Vik din filt och se ifall den räcker till att göra en kudde som visas ovan eller till hur många det kan räcka till. Jag gjorde en kortare flärp än jag brukar som går omlott inne i kudden bara för att få ut fler kuddar ur filten.



2.
Klipp ut lika långa bitar som du behöver och vik dem som bilden ovan visar innan du syr ihop långsidorna.






3. 
Vänd kudden så den får sin rätta sida ut. Du kanske behöver sy fast band eller en knapp vid omlottvikningen (se foto ovan) så du kan fästa ihop kortsidan så att inte innerkudden ramlar ur. Det ser och märker du ifall du behöver när du använder kudden. Jag undrar själv om det inte är läge för en knapp nu på mina kuddar...


4.
Stoppa in innerkudden och mys.





H Ö S T D A G J Ä M N I N G

Idag är det höstdagjämning och det betyder att dagen och natten är ungefär lika långa detta dygn PÅ HELA JORDEN för att sedan ändras mot att dagen minskar och natten ökar sin längd här på norra halvklotet.  Denna fakta har jag hittat via www.smhi.se.

måndag 22 september 2014

Träna i Saxnäs + Julmarknad i Saxnäs 2014 - har du förslag?


Prova på vecka i Saxnäs med träning

Jag är pepp på att denna vecka kör träningen igång i Saxnäs med en provapåvecka där vi alla får hoppa in i mån av plats och testa gratis de olika passen.

Den nyinflyttade Hanna kör igång med att få oss soffpotatisar att vara i fin form till jul lagom till att föräta oss på julmaten för att sedan trimma bort det igen efter nyår - eller ;)

Så inga ursäkter (jag har flera) kl 18.30 - 20  denna vecka så kör vi...

Ring Hanna på 070 270 50 96 om du vill veta mer eller gå in på www.medborgarskolan.se





Julmarknad i Saxnäs 22 november 2014

Den 22 november är det julmarknad i Saxnäs som vanligt helgen innan första advent.
Nu spånar företag och föreningar på vad de ska bjuda på till alla gäster som kommer och hälsar på denna fina dag.

Har du några förslag?
Tveka inte utan hör av dig till byns anläggningar, affären eller hit så vidarebefordrar jag det till den som ska ha det.

Vi behöver alltid hjälp att utvecklas och för att få nya roliga saker att hända måste en idé födas först.

Tack på förhand!


----------------------------------------
Idag är det traditionell hummerpremiär - någon som äter hummer?
Jag är inte så värst flitig på det i alla fall...


söndag 21 september 2014

Hara hachi bu - del 1 i lev längre


Hur ska jag som är lat, matglad och glömsk fixa dessa råd?


Tidigare här i bloggen skrev jag om hur de gör och lever sina liv på japanska landsbygden och om vilken enormt hög ålder de då får. Idag tänkte jag kolla på en av deras råd lite mera nämligen det som heter Hara hachi bu på japanska och på svenska blir: sluta ät innan du blivit riktigt mätt... 

Kan det verkligen ligga något i det?
och
Hur i hela friden ska jag fixa det?

Råd nummer ett från de gamla i Japan löd alltså:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.  ”Hara hachi bu” = Sluta äta innan du blir mätt.  

  • Viktigt är VAD du äter, NÄR du gör det och HUR du äter och HUR mycket. 
  • Den som äter lite måste äta bra. 
  • Ät fiberrika grönsaker, gröna bladgrönsaker, sjögräs och alger. 
  • Mer fisk än kött.
  • Odla själv grönsaker och medicinalväxter. 
  • Champuru = balanserad blandning, är nyckeln.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Äta lite men bra grejer

Okej - det här om att när man äter lite så måste det man äter vara av bra kvalitet - det har vi lärt oss i sommar nu när sambon har genomgått en gastric bypassoperation och minskat magsäcken. Annars riskerar ätaren att få för lite näring, en falukorv är sämre än en köttbit av samma vikt för i korven finns en massa onödig utfyllnad som potatismos, fett eller vad det nu kan vara medan en köttbit innehåller bara näring som är koncentrerad och bra.

5:2 dieten är väl också en variant av detta sätt att se på ätande - att man inte ska bli proppmätt, att kroppen klarar sig på mindre mat än det vi fyller den med tills vi är jättemätta.  I 5:2 dieten är det dock uppdelat på hela dagar som man inte får bli jättemätt istället för varje måltid som japanerna förespråkar. 

~ MEN jag gillar ju att äta mycket -  äta är bland mina favvogrejer att göra! ~

Hara hachi bu betyder inte att man ska svälta sig utan att inte ta den där extra portionen bara för att det är gott gissar jag. Det kanske snarare är frågan om att träna sig att känna igen sin egen mättnad än att skära ner hårt på maten. Vi äter oftast för mycket i Sverige generellt och av fel saker för vi är lite för tunga för vår hälsas skull i gemen.

Fast grejen är ju att vi VET vad vi borde göra men hur i hela friden ska jag GÖRA det?
Stark karaktär?
Belöningssytem?
Ja jag vet inte riktigt - får fundera.




Mättnadsignalerna är svaga

Mättnadssignalerna från kroppen är mindre tydliga än den akuta hungerkänslan som helt kan  slå ut alla andra känslor. Om vi äter långsamt och tuggar noga så inte bara finfördelas maten bättre och magsäcken kan jobba effektivare utan vi kan bättre hinna uppfatta signalerna om att vi faktiskt är mätta än om vi kastar i oss maten och efteråt blir äckligt mätta då signalerna hinner ikapp oss.

Äter du en rätt kan magen enklare avgöra när du är mätt än om du väljer flera olika från en buffé. Mättnad kommer också snabbare om du äter varm mat än kall så komplettera din sallad med en varm dryck tex så får du mättnaden på rätt köl. 

Åååålrajt - så då ska jag alltså:

ÄTA LÅNGSAMT
ÄTA VARM MAT - ELLER DRYCK
ÄTA EN SORTS RÄTT - INTE FLERA 
 
Känns ju inte direkt omöjligt att fixa - eller?




Bara på lördagar... mmmums... snabb microkola...




Champuru - en bra blandning

Vad är då en bra blandning när det kommer till mat? 
Det finns väl lika många svar på det som det finns människor och magar - vi reagerar olika allihopa för olika ämnen och blandningar. Dock går det att göra några generaliseringar som ger lång mättnadskänsla och jämn blodsockernivå och minskar sötsuget vilket alla tre är lösningen på att äta lite mer lagom stora mängder av föda.

En bra frukost sätter ribban för dagen och för att du ska slippa bli tokhungrig så satsa på mat som håller dig mätt länge såsom havreflingor och ägg säger "bramatgurun" Paulun i alla fall.

Byt ut kött minst en gång i veckan till bönor, ärtor, linser som ger dig proteiner och mineraler ändå som tex kidneybönor eller kikärtor. 

Ät grönsaker och frukt till varje måltid, tre rejäla nävar grönsaker och två frukter är lagom per dag.

Var noga med lördagsgodis - låt det inte bli tisdag OCH torsdag OCH lördagsgodis...

Jag tänker mer såhär:

Hellre lite fel än allt rätt.

Jag kommer att göra fel val hela tiden men om jag gör rätt val större delen av tiden så jämnar det väl ut sig - eller hur!

Så - odla mer själv, var noga med att få i mig blandat med olika mat, öka fiskätande och minska köttätande och ät långsamammare så jag hinner känna mina svaga mättnadskänslor.

Okaj. Då kör vi.

 







Källor:

Bli mätt och nöjd med mindre mat
http://www.ga-ner-vikt.se/Bli-matt-och-nojd-av-mindre-mat.php

Så enkelt blir du lagom mätt
http://mabra.com/sa-enkelt-blir-du-lagom-matt/ 

Hungrig hela tiden?
http://mabra.com/hungrig-hela-tiden-kostexperterna-ger-sina-basta-tips/

Hälsosamma matråd
http://www.1177.se/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Halsosamma-matrad/Halsosamma-matrad/


fredag 12 september 2014

EN BESATT SCRAPBOOKARES BEKÄNNELSER


EN BESATT SCRAPBOOKARES BEKÄNNELSER

Då när barnen föddes och innan det då jag hade mage gigantikus så blev jag besatt av hobbyn scrapbooking. Det blev jag till den milda grad att jag tänkte pappersval då jag gjorde mat, funderade på dekorationer vid tvtittande osv helt besatt. I samma veva så fanns yahoogrupper som man skrev i och digitalkameran dök upp och internetvärlden exploderade av fotografier av fantastiska scrapbooksidor.

OMG som vi skriver i sms - det var hur kul som helst.
Sedan höll jag kurser, sålde material i butik och var en kort tid designer åt en annan butik, designade stämplar jag tryckte upp och sålde. Ja jag tyckte allt handlade om scrapbooking. Det blev som bara för mycket. Det blev inte kul längre. Jag hade en ångest över att jag inte hann dokumentera allt jag ville och alla skulle stå i rätt vinkel hela tiden för att jag skulle få coola foton att fixa. Sambon sa att vi levde för att jag skulle ha något att göra en scrapbooksida om.

Detta var ändå INNAN facebook, bloggar och forumstiden...


Det var ju lite fel.
Det bästa jag visste blev det värsta jag visste.



Åh den kära regeln tre, tre dekorationer i en triangelformation för att dra uppmärksamheten till det viktiga i bilden... känner det än hur jag kämpade med att få det så perfekt och få en egen stil och bli en fabolös scrapbookare...


Jag packade ihop mina scrapbookprylar och det var så skönt. Jag kunde bara se på när barnen lekte behövde inte ta trehundra bilder för att få rätt vinklar till en trefotolayout som det var en utmaning på i tre olika bloggar och forum till helgen... för under tiden jag utvecklade min besatthet så utvecklades scrapbooking hobbyn att bli en besatt internethysterihobby :)

Det var kul och det är kul med all inspiration ute på nätet...

Åh missförstå mig rätt.
Jag älskade scrapbooking och jag hatade scrapbooking.

Fast nu har jag en mer avslappnad inställning och gör nästan inget av det där. Min paus från hobbyn har gjort att jag åter har insett vad som drev mig i starten att börja... detta genom en enkel sak som:

Igår så kom dottern med ett album jag gjort då hon föddes och den glädje hon visade när hon bläddrade i det och skrattade och myste åt allt jag skrivit om henne fick mig att känna att ja men det var ju jättebra att jag gjorde det där.

För scrapbooking handlar ju faktiskt om att:

Bevara minnen - dokumentera utveckling och livet.

Så jag har tagit upp scrapbooking igen fast i måttlig grad.
Det ska gå snabbt, vara enkelt och fokus på text och bild inte design.


Allt handlade om scrapbooking - gjorde alla kalendrar själv... fint men jösses alltså.

Jag tar fotogarfier jag gillar, tar papper jag gillar och sätter fast det med något bra klisterjox och skriver lite saker om bilderna och är nöjd.

JAG ÄR NÖJD!

Är du i riskzonen att bli ohälsosamt scrapbookinggalen?
Då kan det vara bra att ta en paus - gör något annat - packa undan dina grejer och andas!

Kan vara bra både för dig, familjen och scrapbookingen...

torsdag 11 september 2014

DIY: Risvärmekudde

Idag blir det tillverkning av : RISVÄRMEKUDDE

Det är samma sak som vetevärmare men med ris istället, vi får ta vad vi har här i glesbygden. Jag ska ta och beställa ekologiskt vete eller körsbärskärnor (för de kan man tvätta tydligen) nästa gång men nu hade vi akut behov av några riskkuddar för vår växt- och träningsvärk så då gick det bara av farten att de blev fler än till familjen...




Bra till:
- värma sig i en kall säng
- mjuka upp stela muskler
- skön i knät i soffan efter en kylig promenad
- lindrar växtvärk
- kyl i kylen och svalkande på en svullnad
- kall och skön på en varm panna


...men nu undrar du HUR GÖR JAG DEN DÅ!?!



1.


Så först ska du göra en påse för riset. Sy den så stor som du vill ha den, tänk handled, knä, huvud eller vad det nu är som kan göra ont i din kropp eller i en kropp nära dig. Vi har gjort kuddar på c:a 20 x 10 cm och de funkar till rätt många kroppsdelar. Ta en bit bomullstyg tex ett lakan som blivit trasigt och sy din innerkudde av den.

Sy gärna två kanaler i påsen du har riset i så rasar inte allt ris ner i ena hörnet utan du kan kontrollera det lite bättre med två avdelningar.

Så klipp ut en bit som är c:a 40 x 10 cm och vik den dubbel så du får 20 x10 cm påse. Nåla kanterna och dra ett streck med blyerts mitt på 20 cm delen så du får ett streck längs den långa delen som du kan sy efter och få två kanaler.

Sy ihop långsidorna och i mitten av dem.


2.

Ta en bit papper och snurra den till en strut och stoppa ner den i ena kanalen i din innerkuddepåse.
Häll i ris nästan ända upp i den ena kanalen, lämna 1/5 kvar ofylld så du kan sy ihop påsen.
Häll ris i den andra kanalen som ovan och vik ner kanten och nåla.
Sy ihop kortsidan av din innerriskudde försiktigt så att inte allt ris ramlar ur.




 3.

Nu ska du göra ytterfodralet till din risvärmekudde. Allra enklast är att utgå från hur ett örngott ser ut, de har som en överlappande flik inne i örngottet som skyddar kudden att ramla ut. Det hade jag tänkt att vi ska ha till värmekudden också, ett kuddfodral a la örngott som du kan ta av och tvätta när någon råkat drälla på risvärmekudden.

Så då lägger du till 1 cm sömsmån runt hela kudden, dvs du lägger till 1 cm till varje kant mot vad du hade på innerkudden och en extra flärp till att vika dubbel inne i kudden så långt som du vill ha den. Så nu klipper du en tygbit på 42 x 18 cm, eller 42 x 25 cm om du vill ha längre innerflärp så att kudden inte åker ur fodralet.

Såhär ska du sedan vika ditt yttertyg för att få det rätt. Den randiga sidan visar tygsidan som kommer att vara utåt på din riskudde:





Japp - du syr alltså längs långsidorna efter du vikt som bilden ovan. Om du vill kan du vika kortsidans kanter och sy en söm på dem INNAN du syr ihop långsidorna - så blir det en fin kant både på den som syns utåt och den som är inne i kudden. Kudden håller bättre då klarar mer slit och släng.


4.
Stoppa in innerkudden i ytterfodralet och använd din risvärmekudde!


OBS OBS Vattenglas i mikrovågsugnen då du värmer kudden
Bra med vatten i micron för vatten binder värme och gör att kudden håller värmen längre. I några påsar har jag haft lavendel också men då är det extra viktigt att ha ett glas vatten med i mikrovågsugnen när du värmer den för lavendeln kan lätt börja brinna. Lita på mig jag vet av erfarenhet...


Du kan pynta och göra kudden snygg men tänk på att det du pyntar med ska tåla värme...

onsdag 10 september 2014

Hitta rätt färger till ditt fotografi





Det kan vara svårt att hitta exakt rätt färg från ett foto då jag vill använda den på ett fotografi eller skriva en text på den som passar bra till. Jag har inte perfekt gehör då det gäller färglära...
Till min hjälp hittade jag ett verktyg på en webbplats som letar reda på färgpaletten på ett valt foto. Nu har jag testat den och det gick rätt så bra...

Den jag har testat idag hittar du här: http://www.cssdrive.com/imagepalette/

Skärmdump från: http://www.cssdrive.com/imagepalette/

Sidan ser ut som ovan när du har laddat upp ditt foto och fått en egen färgkarta presenterad för dig. Du kan även skriva in en webbadress och få fram rätt färgkoder från ett foto du hittar på nätet.



Fotot ovan är från min första test av detta färgkartaverktyg. Lingonen fick gräddelina färgvänner på kartan och alla höstlöv och mossan fick sina avbilder också på min färgkarta.

Om du ska inreda ett rum eller göra en scrapbooksida kan verktyget vara bra för du får fina passande färger att använda som ger ett enhetligt och balanserat uttryck direkt. Du behöver inte fundera utan bara köra.



Det är bra att den färfiga färgkartan går att ladda ner som en fil också så du behöver inte ta skrämdumpar som jag har gjort för att veta vad du ska välja för färger...

Kanske kan vara kul att fotogrfera kläder och se vad som färgkartan anser ska matcha - du kanske får nya tips om hur du ska bära dina kläder... med vilka accessoarer du ska slänga ihop din utstyrsel...


Det märks att det är höst av dessa foton jag tog på morgonens hundpromenad, det är bara murriga varma toner. Ska bli kul att testa vinterbilder och sommar bilder sedan...

Lycka till!

ps. gillar du inte sidan ovan så har du mängder av andra ställen att söka färger via se nedan där har jag länkat ett gäng ds.

Andra ställen att hitta färgpaletten:

COLORHUNTER

GINIFAB

IMAGECOLORPICKER 

COLOR PALETTE GENERATOR

måndag 8 september 2014

Äkta vara - hur vet jag det?

Under en sökning efter hur citronsyra tillverkas hamnade jag på en informativ webbplats nämligen ÄKTA VARA. 





Vad är "Äkta vara" då?

De beskriver sig såhär på deras webbplats:
Citat

  • En ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet: färre tillsatser, mer råvara – mer mat i maten!
  • En sajt: På www.äktavara.org finns det dagliga nyheter om mat. Där bloggar vi från Äkta vara och journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson, som bland annat skrivit böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara. På sajten hittar du också en Livsmedelsguide, en Sverigeguide, en E-nummerguide och många andra tips.
  • En facebooksida för snabba nyhetstips och diskussionerwww.facebook.com/aktavara
  • En livsmedelsmärkning för dig som vill undvika tillsatser i maten.

Slut på citat.

Varför ska jag bry mig om äkta vara?

Om du ser till dig själv så är det för din egen hälsas skull, ju färre extra tillägg i maten så har du allt mindre risk att stoppa i dig något onyttigt. Onyttigheter ger sämre hälsa - kanske inte imorgon men om 10 år. Vem vill inte vara frisk och kry så länge som möjligt?

I ett större perspektiv så hjälper du mathantverkare och företag att kunna satsa på ren mat och i nästa steg så hjälper du vår natur att slippa få onödigt stora utsläpp i form av konstigheter du bajsar ut eller lägger i komposten.

 

Är webbplatsen bra?

Det är verkligen en bra sida med massor av information som inte direkt går att plöja igenom utan mest kanske får bli en referensplats dit jag går för att leta specifik information om något jag är nyfiken på eller att jag läser nyheterna då och då.
Jag hade ingen koll på produktmärkningen äkta vara utan det var bra och kul att få reda på vad den var dvs mat utan tillsatser.
En fin webbplats som frontar en förening som visar att "vanliga" människor kan göra en instas för det de tror på om man satsar tid och svett på att ta reda på allt man kan och dela det vidare.
 

Tips på kul info:

En av sidans bloggar har en kul info om Brasiliens livsmedelsverk vars råd till konsumenterna är att njuta av maten oxh inte göra en massa annat då du äter utan låta måltiden ta plats i livet... vore rätt trevligt om det Svenska livsmedelsverket också anammande den lite mer sociala biten också och inte bara krävde temperaturkontroller och obrutna fryskedjor för en bra mat...


Ha en fin dag allihopa!

måndag 1 september 2014

40 kg kött per år är okej



Vetenskapens världs program förra måndagen hade tema om kött och miljö och hur vi ska kunna äta kött fastän vi blir allt fler på jorden och att det krävs en hel del energi och mark för att få fram kött. Ikväll ska nästa program i den serien visas om jag förstår det hela rätt. Så bänka er ikväll framför SVT och upptäck nya fakta kring vår framtid och mat.

Det är ofta jag läser och hör om hur bra konstgödsel är för att vi ska kunna föda världens befolkning i framtiden, att ineffektiv ekologisk odling som kontrolleras av bl.a. KRAV bara leder till svält och elände. Är det så?

"– En del ser det moderna jordbruket som ett mirakel, jag tycker det är en illusion. Det går åt oerhört mycket olja för att producera bekämpningsmedel och konstgjort gödsel och för att driva maskinerna. Det går också åt mycket vatten till odling av djurfoder och till djuren, säger Philip Lymbery som är chef för organisationen Compassion in world farming."

Citat från Vetenskapens världs webbplats

Faktum är att det är konstigt och ineffektivt att göra kött istället för att äta det protein som redan finns i växterna. Det är dyrt och onödigt att gå omvägen till kött för att få det som kroppen behöver. Vi kan till stor del vara vegetarianer utan att för den delen riskera någon del av vår hälsa. Vi behöver dock inte avstå från kött även om vi vill vara solidariska med resten av jordens befolkning och miljövänliga.





Upp till 40 kg kött per person och år är helt ok att äta utifrån miljöaspekten enligt Vetenskapens värld. Det blir 109 gram kött per dag och person vilket är rätt mycket kött. Ungefär tillräckligt för att undvika bristsjukdomar i alla fall eftersom Livsmedelsverket säger att  "intag av 100 g köttråvara samt knappt 40 gram charkprodukter (ca 50% köttråvara) bör ge ett balanserat näringsintag i kombination med en i övrigt varierad kost"

Det finns dock väldigt många beräkningar på vad som är en hållbar mängd att konsumera beroende på var djuren lever, vad de äter, hur de slaktas och vilka transporter som krävs. En riktlinje är det ändå att inte äta mer än vad Livsmedelsverket anser är nyttigt. Bi effekten att du är miljövänlig också är inte fy skam.

Ett litet stapeldiagram över hur vi använder resurserna i Sverige och vad som egentligen är hållbart i längden. Låt oss fundera en stund över det... vi använder alltså liiite mer än vad vi borde... och det var 2008...





Vilket kött ska vi då äta?

Nötkött är värstingen när det kommer till att korna fiser ut metangas som påverkar vårt klimat och om vi minskar nötköttsätandet så kan vi minska klimatförändringarna. Dock är betande djur som kor och får bra på att göra näringsrikt kött av gräs som vi människor inte kan äta och de håller landskapet öppet och därmed gör så att sällsynta växter och djur som behöver betade marker för att bo kan överleva.

Kycklingar och grisar har mindre klimatpåverkan men ges ofta soja till foder som odlas på marker som tidigare varit regnskog och det leder till avskogning dvs på stora arealer hotas ekosystemen på södra halvklotet.

Djur som har det bra är viktigt och frågan är hur bra djur har det i köttfabrikerna som finns nu för att kunna mätta suget efter kött i Europa och Nordamerika.För samvetet så köp kött från djur du träffat och ser att de mått bra innan de slaktades och går inte det köp KRAV-märkt kött.

Jag har ju turen att bo mitt i vildmarken där jakt är ett vanligt inslag såhär på hösten. Till helgen börjar sambon sin älgjakt och om allt går vägen så fylls frysboxen med viltkött under närmaste månaden. Det köttet kommer från djur som fått ströva omkring fritt i sin miljö de trivs bäst i och har inte fått ta del av antibiotika och avelsprogram. De stressas i slutet av sitt liv av jakten men i övrigt så är det köttet ok ifall man tycker det är ok att döda djur för att äta upp dem.

Det är dock svårt och dyrt för många att få tag i viltkött så det alternativet kan vara klurigt att nå.

Då återstår det att välja så bra kött som möjligt och minska andelen kött i kosten helt enkelt. Det bör även viltköttätare göra, samma gäller här 100 gram om dagen är okej för hälsan och miljön.



Våra fina hönor och tupp som tyvärr fått hamna i hönshimlen...



Vill du veta mer?

Köttguiden - drivs numera av Världsnaturfonden men startades av Sveriges lantbruksuniversitet, visar hur du kan välja kött på ett hållbart sätt.

Expertens tips i DN

Livsmedelsverket - här ges miljösmarta matval vad det gäller kött

 
Google+